Att få eller att förlora energi i en relation

I våra liv omger vi oss ständigt med människor som på olika sätt påverkar hur vi mår och hur vi känner oss. Det finns de som har förmågan att lyfta oss, som får oss att känna oss starkare, gladare och mer inspirerade. Dessa människor kallar vi ofta för ”energigivare”. De är de personer som genom sin närvaro, sitt engagemang och sin positivitet bidrar till att vi känner oss fyllda med ny kraft. Ofta handlar det inte om stora handlingar, utan om små gester som empati, lyssnande och genuint intresse. När vi umgås med en energigivare känner vi oss ofta bekräftade och sedda, och vi går därifrån med en känsla av lätthet och förnyad energi. Det kan handla om en nära vän, en familjemedlem eller en kollega – vad som förenar dem är att de har förmågan att ge oss energi utan att förvänta sig något i gengäld.

Å andra sidan finns det också de som, medvetet eller omedvetet, tycks suga ur oss den energi vi har. Dessa personer kallas ibland för ”energityjuvar”. De kan skapa en känsla av tyngd, dränering eller trötthet i vårt sällskap, även om de inte har gjort något som objektivt sett verkar negativt. Ofta handlar det om deras sätt att vara – kanske är de ständigt negativa, klagar mycket eller kräver mer uppmärksamhet och emotionellt stöd än de själva ger. Den gemensamma nämnaren är att de tenderar att skapa en obalans i relationen, där vi ofta känner oss utmattade snarare än upplyfta efter en stunds samvaro. Energityjuvar är inte nödvändigtvis dåliga människor, men deras sätt att relatera till oss kan ibland få oss att känna oss överväldigade eller dränerade.

Det är viktigt att förstå att det inte alltid handlar om att en person är antingen en energigivare eller energitjuv utan det kan variera beroende på situationen och sammanhanget. Vi kan till och med upptäcka att vi själva är en energitjuv i vissa situationer, till exempel när vi är stressade eller oroade, och därigenom drar mer energi från vår omgivning än vi kanske ger tillbaka.

Att bli medveten om dessa mönster är ett första steg mot att skapa en hälsosammare balans i relationer.

Lisa Pousette, leg. psykoterapeut. Terapeutiska

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny