HSP och otrygg anknytning

Jag får ofta frågan: finns det verkligen något som heter högkänslighet? Vad är det i så fall? Jag ser då hur den som frågar har en bild av en hysterisk känslosam kvinna som gråter, skriker och skattar på en och samma gång. Nej, den bilden stämmer inte!

Vad är då högkänslighet? Highly Sensitive Persons, HSP, har enligt psykolog Elaine Arons definition en medfödd stor känslighet, dessa personer är känsliga av naturen. De uppfattar det mesta som händer mycket mer intensivt än individer som inte är högkänsliga. De är som en ny fin Ferrari, man behöver bara trycka minimalt på instrumentpedalerna så börjar motorn spinna. Några av oss är långa, andra korta, några är blåögda, andra har bruna ögon – och några av oss har ett känsligt nervsystem och några inte. Så enkelt är det!

Högkänsliga personer är således inte hysteriker utan helt vanliga människor som är observanta och igenkännande. Psykolog Elaine Arons forskning visar att vart femte individ i västvärlden är högkänslig. Genetiskt är det lika många män som kvinnor som är högkänsliga, men under uppväxttiden är det flera män än kvinnor som lär sig att dölja sin högkänslighet. De får betala ett högt pris för att behöva leva ett liv utan att visa sitt sanna jag, men det är en annan historia.

Nu växlar vi över till anknytningsteori, som är en psykologisk teori om uppväxtens betydelse. Ungefär 70 procent av alla människor i västvärlden har en trygg anknytning, medan 30 procent har en otrygg anknytning. Om man har vuxit upp i ett hem med missbruk, misshandel eller att föräldrarna var narcissiska har man redan som barn fått träna upp sitt nervsystem och sinnen att bli extra känsliga. Barnet är hänvisat att känna om det finns en risk att föräldrarna blir fulla igen eller om pappa är på det humöret att han snart börjar slå mamman. Dessa individer har fått en förvärvad högkänslighet.

Oavsett om högkänsligheten är medfödd eller förvärvad, har man ofta ett liknande sätt att reagera i livet:

  1. Man har en negativ självuppfattning. En högkänslig person söker sin egen skuld och sitt eget ansvar när det blir svårigheter i livet. De har en inre gnagande röst som agerar som domare och ger dem en känsla av skuld även om det hela handlar om några andra än dem själva, till exempel när det är en konflikt på arbetsplatsen utan att de själva är inblandade.
  2. Både högkänsliga personer och personer med otrygg anknytning har ofta ett mycket stort behov av att få bekräftelse och stöd, trygghet och tillhörighet från till exempel sin partner och av andra som finns i deras omgivning. När en relation inte fungerar tar de negativa tankarna makten och skapar oro. Följden blir sömnlösa nätter och energiläckage på dagen.

 Varför kan det vara bra att gå i psykoterapi om man besväras av negativ självbild, har destruktiva tankar om sig själv eller inte kan frigöra sig från ett destruktivt förhållande  

I psykoterapi lär man att acceptera sig själv, ha respekt för sig själv, vara tillåtande mot sig själv och ta hand om sina egna behov. Psykoterapi hjälper en att upptäcka resurser och kvaliter som skapar balans i livet.

Oavsett anledningen till högkänslighet är det en stor tillgång i livet att vara en HSP-person. Jag brukar säga att högkänsliga personer är psykopatens motsats! En psykopat har aldrig själv fel eller erkänner sina misstag medan en högkänslig person alltid tar sitt ansvar och söker skulden hos sig själv.

Om du vill lära mer om högkänslighet så kan du besöka webbsidan www.hsperson.se. Om du vill veta mer om anknytningsteorin googla till exempel på ”otrygg anknytning” eller på ”anknytningsmönster”.

God fortsättning på det nya året! Vi hörs snart igen!

 

9 reaktioner på ”HSP och otrygg anknytning”

  1. Mycket bra. Funderar mycket över kopplingen förvärvad högkänslighet och genetisk i mitt projekt som du kan se på min sida. Högkänslighet är ju en egenskap och ingen diagnos och därmed utförs ju inga tester. Men funktionen kan ju bli precis densamma oavsett om det är genetiskt eller förvärvat. Anknytningsteorin är av största värde även i hur vi lär oss bemöta vår högkänslighet kan jag tänka.

  2. Känns som att detta har ett starkt och tydligt samband. ser det i den egna familjen och även hos syskonbarnen. Något jag upptäckt,är att man kan vara ”villebråd” för just andra människor med manipulativa och dominanta drag,med ett behov att styra och ställa,såväl i vänskap som i nära relationer. Här har ju också anknytningsmönstret ett stor roll i det hela.

  3. Hej!
    Jag måste säga att det var fantastiskt att genom dig via Facebook få kännedom om HSP. Så tack för det! Jag är en klockren HSP – och har en otrygg anknytning. Den kopplingen är väldigt intressant.
    Sen måste jag också säga att jag inte alls håller med om att HSP är en tillgång i livet. Oavsett om du är psykopat eller ej, så är det väldigt många människor i vårt samhälle idag som tycker att allt är andras fel och aldrig skulle erkänna om de själva gjorde fel. Detta i kombination med någon som jag som gärna erkänner mina misstag, och i vissa fall tar på mig felaktigheter utan att de är mina, skapar oerhört obalanserade och frustrerande relationer med andra människor. Det är väldigt lätt för andra att köra över en person som inte blir arg eller ens säger ifrån. Och all den energi som alla intryck och ljud, konflikter och orättvisor tar, gör att jag faktiskt inte ser något positivt med det alls. Kombinationen ADD, HSP och otrygg anknytning – väldigt ensamt och ångestfyllt liv. Var finns värdet i det? Ingen jackpot direkt.

    1. Hej Lilla My,
      Jag läste dina rader och tänkte att jag ska berätta om mig själv. Jag är HSP och med stor otrygg anknytning. Jag har mått dåligt stora delar av mitt liv (jag är nu 53 år) och gått i terapi av olika varianter. Dessa har väl hjälpt mig på så sätt att jag inte avslutat mitt liv, men inte så mycket annars. Däremot när jag började med medicin Fluoxetin, så var det något ofattbart som hände. Jag är fortfarande HSP och med stor otrygg anknytning, men fick på något sätt en distans till det, som gjort att jag hanterar livet mycket bättre. Det i kombination med att jag upptäckte meditation.
      Jag vet inte om detta hjälper dig, men jag ville bara förmedla att det kan finnas hopp.
      Må gott!
      Kram/Tina

    2. Hej!

      Jag vill också berätta att jag genom stor smärta och hårt arbete med mitt inre, jobbat mig igenom ångest, depressioner och ojämlika relationer – och kommit ut på andra sidan. I en inre frid och distans (utan att stänga till hjärtat) till det som händer i och runtomkring mig. Det som har hjälpt mig som HSP:are med ambivalent anknytning, är en fördjupad tro på Gud, vara ofta i naturen, kbt-terapi, meditation, bön, Mindful Tapping, kreativt skrivande, målande och att trumma och dansa. Och givetvis uppbyggande och ömsesidiga relationer. Lycka till, mörkrets hjärta är ljus – våga gå IGENOM smärtan, inte runt den. Jag har också en gång för alla bestämt mig för att leva – inte ta mitt liv, som så många i min släkt har gjort. För mig finns inget val, jag kämpar för det som är gott till sista andetaget. Numera även det som är kärleksfullt för mig själv. Med tro, hopp och kärlek till dig, Pernilla

  4. Thank you for reviewing this book! My duthgaer is (warning labels ahead) high-spirited high-needs and yes, highly sensitive! It can be a struggle, for sure, but it’s nice to know there isn’t anything *wrong* with her. The main issue I have isn’t knowing this, but having to constantly reassure myself that it’s all good. Now I’m off to read the article you linked Thanks again.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Meny